Pole przekroju osiowego stożka
Ipirks: 1 Stożek ma wysokość 10cm. Pole przekroju osiowego tego stożka jest równe 30cm2. Jaka długość
ma tworząca Stozka.
Proszę o sprawdzenie czy dobrze i ewentualną poprawę
P=30cm2
P=a * h2
30=a * 102
a=6cm
Zatem r podstawy stożka =3cm
Z Pitagorasa wychodzi
L=√109
2. Kule przetopiono na walec. Kula o średnicy 60cm. Walce o wysokości i promieniu podstawy po
2cm. ILE walców powstanie
Kula
D=60
R=30
V=36000π cm3
Walec
H=2
R=2
V=8 π cm3
V kuliV walca = 4500 szt
5 lis 20:13
wredulus_pospolitus:
1)

2)
5 lis 20:18
Ipirks: Dziekuje
5 lis 20:38