Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających dany warunek
Robert: Mam problem z warunkiem:
arg( z*z ) = π
gdzie * oznacza sprzężenie liczby zespolonej.
Proszę o pomoc
5 lis 18:42
wredulus_pospolitus:
| x−iy | | (x−iy)2 | |
| = |
| = ... |
| x+iy | | x−y | |
5 lis 18:44
Robert: Chodzi o usunięcie jednostki urojonej z mianownika?
Jeśli tak to zrobiłem i wyszło:
Lecz nie wiem co dalej z warunkiem, jak zaznaczyć ten zbiór punktów na płaszczyźnie?
5 lis 18:49
wredulus_pospolitus:
arg(z) = π/4 ⇔ Re(z) = Im(z)
więc
x2 − y2 = −2xy
(x+y)2 − 2y2 = 0
(x+y − √2y)(x + y + √2y) = 0
x = y(√2 − 1)
x = −y(√2 + 1)
5 lis 19:18
wredulus_pospolitus:
ale nie mam 100% pewności
5 lis 19:18
ICSP: | | π | |
arg(z*/z) = arg(z*) − arg(z) = 2arg(z*) = π ⇒ arg(z) = − |
| |
| | 2 | |
5 lis 19:30
wredulus_pospolitus:
Kuźwa ... znowu źle spojrzałem
5 lis 19:37
Robert: Rozumiem! Dzięki
5 lis 19:48
Robert: A jak poradzić sobie z warunkiem:
Co zrobić w przypadku arg(z−1)?
5 lis 20:01