Różne
Jeszcze student: Obliczyć:
1. xlog5 36 − 13*6log5 x +42 = 0
2. log(log(x)) + log(x2−1) = 1
3. arcsinx + arcsin2x = π/2
5 lis 17:30
wredulus_pospolitus:
1)
do rozwiązania będzie potrzebne wykorzystanie własności logarytmów:
alogbc = clogba
jeżeli nie miałeś jej podanej ... musisz ją wykazać (nie jest to trudne)
5 lis 17:33
wredulus_pospolitus:
2) na pewno TAK DOKŁADNIE wygląda to równanie?
5 lis 17:35
Jeszcze student: 2) Słowo w słowo przepisane jest...
5 lis 17:37
Jeszcze student: Dzięki, pierwsze zrobione, nie znałem tej własności, ale jest faktycznie prosta do zrobienia.
5 lis 17:39
wredulus_pospolitus:
(2) pytałeś się dlatego, że ... to nie jest łatwe do do rozwiązania ... a raczej, po paru
przekształceniach dochodzimy do równania którego po prostu raczej nie będziesz w stanie
wyznaczyć
chyba że to jest log( logx + log(x2−1) ) = 1
5 lis 17:45
Eta:
Wredulus
raczej tak:
2/log[logx*(x2−1)]=1
5 lis 17:49
wredulus_pospolitus:

3)
tutaj pomocna może się okazać pewna własność:
więc mamy:
| | 1 | |
arcsin(2x) = arccosx ⇔ cos y = |
| siny −−> tgy = 2 |
| | 2 | |
i teraz budujemy trójkąt prostokątny
| | 1 | | 1 | | √5 | |
z którego mamy: cos y = |
| = x −−−> x = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
5 lis 17:54
5 lis 18:00
wredulus_pospolitus:
bez tej własności będzie trochę dłużej, ale też damy radę:
arcsinx = z ⇔ siny = x
arcsin(2x) = π/2 − z ⇔ sin(π/2 − z) = 2x ⇔ cosz = 2x
i stąd mamy:
| | 1 | |
cosz = 2sinz −−−> tgz = |
| i znowu budujemy trójkąt, ale uwaga kąt z to nie ten sam kąt |
| | 2 | |
co kąt y (a przy drugiej przyprostokątnej)
5 lis 18:01
wredulus_pospolitus:
no to kurdę trochę się różni od tego co napisałeś
log(log(x)) + log(log x2 −1) = 1
5 lis 18:02
Jeszcze student: Przepraszam, od 10 przy komputerze mi nie sprzyja...
5 lis 18:05
wredulus_pospolitus:
Trochę okrężną drogą, ale może będzie Ci łatwiej:
1) log (x
2) − 1 = log (x
2) − log 10 = log(x
2/10)
2) log ( logx) + log(log(x
2/10) = log( logx * log(x
2/10))
3) log( logx * log(x
2/10)) = 1
log( logx * log(x
2/10)) = log 10
logx * log(x
2/10)) = 10
logx * [ log (x
2) − log 10] = 10
log x * [ 2logx − 1] = 10
t = logx
2t
2 − t − 10 = 0 −−−> t =
5 lis 18:05
wredulus_pospolitus:
A trochę szybciej:
log(log(x)) + log( log(x2) −1) = 1
log( logx * [ log(x2) − 1] ) = log 10
logx * [ log(x2) − 1] = 10
logx * [ 2log(x) − 1] = 10
t = logx
2t2 − t − 10 = 0
5 lis 18:07
Jeszcze student: Banał, czas się wyspać, bo ślepota łapie.
Pozdrawiam Panowie i dzięki. Gdzie Wasz Patronite?
5 lis 18:08
wredulus_pospolitus:
Spoko ... zaraz Ci dam link do naszego konta 'only fans' na którym po dokonaniu 'malutkiej'
opłaty będziesz miał dostęp do najciekawszych przykładów

A tak serio −−− zawsze możesz wysłać smsa który pomoże utrzymać Jakubowi to forum
5 lis 18:11
5 lis 18:11
chichi: @
wredulus dzieci też są na tej stronie haha, a ty takie propozycje rzucasz
5 lis 18:17
wredulus_pospolitus:
Obawiam się, że dzieciaki lepiej zdają sobie sprawę ze sprawy niż nasi weterani 40+
5 lis 18:19
chichi: To, że wiedzą to pół biedy, gorzej mają się karty kredytowe tatusiów
5 lis 18:24