2n+1 | ||
∑n=1 | Jak rozbić taki taki ułamek ? ![]() | |
n3(n+1) |
An2 + Bn + C | D | 2n+1 | |||
+ | = | ||||
n3 | n+1 | n3(n+1) |
An2 + Bn + C | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
n3 | n | n2 | n3 |
An2 + Bn + C | D | (An2 + Bn + C)(n+1) + Dn3 | |||
+ | = | = | |||
n3 | n+1 | n3(n+1) |
An3 + Bn2 + Cn + An2 + Bn + C + Dn3 | 2n+1 | |||
= | = | |||
n3(n+1) | n3(n+1) |
2n+1 | −n2 + n + 1 | 1 | |||
= | + | ||||
n3(n+1) | n3 | n+1 |
2n+2−1 | 2 | 1 | |||
= | − | ||||
n3(n+1) | n3 | n3(n+1) |
1 | |
łatwo się rozkłada na ułamki proste. | |
n3*(n+1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |