Rzucamy 10 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w dziesięciu rzutach
zz: Rzucamy 10 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w dziesięciu rzutach
dokładnie 4 razy pojawi się orzeł?
5 lis 14:51
wredulus_pospolitus:
Schemat Bernoulliego się kłania
| | | |
P(X=4) = | * (0.5)4 * (0.5)6 |
| | |
5 lis 16:27
ht: ht
5 gru 00:24
Mila:
II sposób
|Ω|=2
10
A− orzeł pojawi się dokładnie 4 razy
(O,O,O,O,R,R,R,R,R,R) − jedno ze zdarzeń sprzyjających
| | 10! | | 7*8*9*10 | |
|A|= |
| = |
| =7*3*10 |
| | 4!*6! | | 1*2*3*4 | |
| | 7*3*2*5 | | 21*5 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 210 | | 29 | |
5 gru 14:39