szeregi liczbowe
:#62;: Sprawdzić , czy dla szeregu spełniony jest warunek konieczny zbieżności szeregów :
5 lis 13:40
wredulus_pospolitus:
no to liczysz
| | 1 | | 1 | |
lim ln( 1 + |
| ) = ln ( lim ( 1 + |
| ) ) = ln ( 1) = 0 |
| | n3 | | n3 | |
wniosek
5 lis 13:45
:#62;: granica szeregu jest równa 0 czyli jest zbieżny , dziękuję
5 lis 13:57
wredulus_pospolitus:
wow wow woooow
granica CIĄGU jest równa 0 ... to nie oznacza, że szereg jest zbieżny

Ty miałes sprawdzić tylko warunek konieczny (granicę ciągu)
5 lis 14:02