Wnuk mi przyniósł do rozwiązania, ale nie mogę mu pomóc
jancen: witam. proszę o pomoc.
Znajdź dziedzinę i zbiór funkcji
a) y= x+2/x−2
b) y= 2x+1/x−1
c )y = −3x−9/x=3
5 lis 11:33
wredulus_pospolitus:
zapisz to PORZĄDNIE
5 lis 11:34
wredulus_pospolitus:
dziedziny nie jesteś w stanie określić dla żadnego z powyższych przykładów
5 lis 11:34
jancen: Takie jest zadanie
5 lis 12:01
wredulus_pospolitus:
jancen
albo jak już piszesz w jednej linii to y =
(x+2
)/
(x−2
)
| | 2 | |
bo Twój zapis jest równoznaczny z y = x + |
| − 2 |
| | x | |
5 lis 12:02
wredulus_pospolitus:
Dziedzina:
Jeżeli masz funkcję
to dziedziną będzie R\{kiedy mianownik = 0}
5 lis 12:25
wredulus_pospolitus:
co do zbioru wartości ... warto przekształcić postać funkcji:
| | x+2 | | x−2 + 4 | | x−2 | | 4 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
I w tym momencie uczeń powinien niestety sobie skojarzyć jak wygląda wykres hiperboli
| | 4 | |
i zauważyć, że g(x) = |
| ma ZW = R\{0} |
| | x−2 | |
więc nasze f(x) ma ZW = R\{1}
5 lis 12:27
jancen: Tak powinno być dobrze
5 lis 12:32
Eta:
a) podał wredulus
podobnie:
b) D=R\{1}
| | 2(x−1)+3 | | 3 | |
y= |
| = 2+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
ZW= R\ {2}
c) D=R\{−3}
ZW={−3}
5 lis 12:40
chichi:
| | x+2 | | 4 | |
a) y = |
| = {x−2+4}{x−2} = |
| +1 |
| | x−2 | | x−2 | |
D=R\{2}
ZW=R\{1}
| | 2x+1 | | 2x−2+3 | | 3 | |
b) y = |
| = |
| = |
| +2 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
D=R\{1}
ZW=R\{2}
| | −3x−9 | | −3(x+3) | |
c) y = |
| = |
| = −3 |
| | x+3 | | x+3 | |
D=R\{−3}
ZW={−3}
5 lis 12:41
Eta:
chichichi
5 lis 12:45
chichi:
@
Eta jak zwykle ktoś mnie wyprzedzi w trakcie pisania hah
P.S. o jedno "chi" za dużo
5 lis 12:46
Eta:
5 lis 12:51
jancen: Dziękuje i jeszcze coś takiego.
Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
5 lis 13:44
wredulus_pospolitus:
x2 + 4x + 4 = (x+2)2
tak jak wcześniej ... licznik różny od zera musi być
5 lis 13:47
wredulus_pospolitus:
tfu ... nie licznik tylko mianownik
5 lis 13:51