prawdopodobienstwo
sillyone: Czy prawidlowo rozumuje?
Zakupiono 10 nowych komputerów. Każdy komputer niezależnie od pozostałych może mieć jakieś
usterki z prawdopodobieństwem p=0,1. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że są co najwyżej 2
komputery z
wadami?
P(X<=2) = P(X=2) + P(X=1) + P(X=0)

?
5 lis 10:33
Blee:
Dobrze
5 lis 10:39
sillyone: dzieki,ale mam dalej cos takiego
P(X=2) = (10¦2) * 0,98 * 0,12 = 90/2 * 0,43046721 * 0,01 ≈ 0,193
P(X=1) = (10¦1) * 0,99 * 0,11 = 10 * 0,387420489 * 0,1 ≈ 0,387
P(X=0) = (10¦0) * 0,910 * 0,10 = 1 * 0,3486784401 * 1 ≈ 0,348
i wychodzi
P(X<=2) = P(X=2) + P(X=1) + P(X=0) = 0,929
czyli 92 % ze co najwyzej dwa komputery maja wady ?
5 lis 10:44
sillyone: tam jest 10 nad 2 , 10 nad 1 i 10 nad 0
i tu wydaje mis ie ze jest nie dobrze
5 lis 10:45
sillyone:
10 nad 2 * 0,98 * 0,12
10 nad 1 * 0,99 * 0,11
10 nad 0 * 0,910 * 0,10
5 lis 10:48
wredulus_pospolitus:
no tak
niepokoi Ciebie tak wysokie prawdopodobieństwo? Zauważ, że prawdopodobieństwo zajścia X jest
niewielkie (10%)
5 lis 10:55
sillyone: tak, dokladnie to mnie niepokoi
czyli rozumiem, ze dobrze rozumowalem jak to rozwiazywalem,
BARDZO DZIEKUJE
5 lis 10:57
sillyone: ah nu tak moze byc zaden bez wad moze byc jeden a moze byc dwa − wcale to ma byc duze
prawdopodobienstwo tego =)
5 lis 10:58