logarytmy
WojteKK: Prosze o pomoc. Dla jakich wartości x określona jest funkcja y = logx+2 (−x2 + 5x – 6) ?
Oblicz jej miejsca zerowe.
28 lut 22:45
fikuś: D: x+2>0
x+2≠1
−x2+5x−6>
28 lut 22:49
fikuś: f(x)=0⇒ (x+2)0=−x2+5x−6
28 lut 22:51
fikuś: rozwiązesz?
28 lut 22:51
fikuś: (x+2)0=1
28 lut 22:51
Lesia xd: x+2 wieksze od 0
x rwieksze od −2
x+2 rózne od 1
x różne od −1
x nalezy : od (−2,−1) v (−1,+ nieskonczonosci)
A tu dalsza czesc :
−x
2+5x−6 > 0
liczysz delte : 25 −24 = 1
pierwiastek z delty = 1
x1 = (−5+1) / −2 = 2
x2= (−5−1) /−2 = 3
rysujesz wykres + parabolke (ramiona do dolu) −−−−−−2−−−−−3−−−−−− x nalezy od (2
do 3)
ost odp :
(x+2)
n = (x−2)(x−3)
dalej nie moge juz myślec
28 lut 23:00
WojteKK: DZIEKUJE
28 lut 23:08