n(n−1) | ||
(1 + a)n ≥ 1 + na + | a2 dla a ≤ 0 | |
2 |
n(n−1) | ||
(1+a)n≥1+na+ | a2 | |
2 |
n(n−1) | (n+1)n | |||
2°) Pokażę, że jeśli (1+a)n ≥ 1+na+ | a2, to: (1+a)n+1 ≥ 1+(n+1)a+ | a2 | ||
2 | 2 |
n(n−1) | n(n−1) | n(n−1) | ||||
L= (1+a)n(1+a) ≥ (1+a)(1+na+ | a2) = 1+na+ | a2+a+na2+ | a3 = | |||
2 | 2 | 2 |
n(n−1) | n(n−1) | 2n+n2−n | n(n−1) | |||||
1+(n+1)a+(n+ | )a2+ | a3 = 1+(n+1)a+( | )a2+ | a3 = | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
n2+n | n(n−1) | |||
1+(n+1)a+( | )a2+ | a3 = | ||
2 | 2 |
n(n+1) | n(n−1) | n(n+1) | ||||
1+(n+1)a+( | )a2+ | a3 ≥ 1+(n+1)a+( | )a2 = P | |||
2 | 2 | 2 |
n(n−1) | |
a3 ≥ 0 Q.E.D. | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |