Wyznacz dziedzinę funkcji
Ada: Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x) + (f(x))
2 + (f(x))
3 + ... = e
−x
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie i prosiłabym o pomoc.
Zamiana lewej strony na sumę ciągu geometrycznego wygląda mi na zły pomysł i dodatkowo (chyba)
wymaga wprowadzenia dodatkowej zmiennej n.:
| | 1−f(x)n | | 1 | |
f(x) * |
| = |
| gdzie n ∊ N+ |
| | 1−f(x) | | ex | |
4 lis 20:01
wredulus_pospolitus:
zacznijmy, od tego, że skoro:
1) Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
2) Prawa strona to jakaś wartość
3) To lewa strona musi spełniać warunek |q| = |f(x)| < 1
więc masz:
| f(x) | | 1 | |
| = e−x ⇔ −1 + |
| = e−x i ciągniesz dalej ... pamiętając |
| 1−f(x) | | 1−f(x) | |
na koniec o warunku początkowym (3).
4 lis 20:08
Ada: | | 1 | |
Czyli teraz powinnam zostosowac wzór na liczbe e z granica do nieskonczonosci (1 + |
| )n |
| | n | |
odpowiedno za n wstawiając odpowiednie formuły z f(x)?
4 lis 23:56
a7:

f(x)*e
x=1−f(x)
f(x)*e
x+f(x)=1
D: x∊R
(?)
5 lis 00:20