zbieznosc
ania: sprawdz zbieznosc szeregu
4 lis 19:47
wredulus_pospolitus:
dla n≥2
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| > |
| = |
| |
| √n+1 | | √n−1*√n+1 | | √n2 − 1 | | √n2 | | n | |
wniosek
4 lis 19:53
ania: czyli
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ciag |
| jest rozbiezny wiec moj ciag jest rozbiezny, wystarczy ze |
| n | | √n+1 | | n | |
jest to od 2 wyrazu tak? poczatkowe wyrazy mozna zaniedbac?
4 lis 20:00
ABC:
tak, skończona ilość początkowych wyrazów nie ma wpływu na zbieżność
4 lis 20:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
nie ciąg |
| jest rozbieżny (bo ciąg |
| jest zbieżny do 0) ... tylko szereg |
| |
| | n | | n | | n | |
jest rozbieżny
4 lis 20:05
wredulus_pospolitus:
i co Wy macie za manię pisania '=' po znaku sigmy a przed podaniem wyrażenia który jest w sumie
4 lis 20:05
jc:
1/√1 + 1/√2 + 1/√3 + ... + 1/√n ≥ n * (1/√n) = √n →∞
Szereg rozbieżny.
4 lis 21:18