notacja wykładnicza
magda: Książka ma 400 stron i jest wydrukowana na papierze o grubości 8* 10−3 cm. Ile milimetrów
grubości ma ta książka, jeżeli dwie strony okładki mają łącznie 0,3 cm grubości? Wynik zapisz
w notacji wykładniczej
4 lis 19:18
wredulus_pospolitus:
400*8*10−3 + 2*3*10−1 cm = ...
4 lis 19:22
magda: 400*8*10
−3 = 4* 100 * 8 * 10
−3 =4*10
2*8*10
−3 = 32*10{−1}

?
a strony w poleceniu mają łącznie 0,3cm grubości, czyli nie trzeba mnożyć *2?
4 lis 19:29
wredulus_pospolitus:
no to bez mnożenia przez '2'
4 lis 19:34
wredulus_pospolitus:
jedna uwaga
w książce jak masz 400 stron ... strony przeważnie są drukowane po dwie na kartkę ... więc masz
200 kartek (nie 400) <−−− mój błąd
4 lis 19:35
wredulus_pospolitus:
i pamiętaj, że 1cm = 10mm (a odpowiedź masz podać w milimetrach)
4 lis 19:37
magda: O nie wpadłam na to, racja
200 * 8*10−3 = 2* 102*8*10−3= 16*10−1 cm
0.3cm + 16*10−1=16.3 * 10−1 cm = 16.3 * 10−1 *10= 16,3mm
Dobrze?
4 lis 19:41
wredulus_pospolitus:
0.3 cm + 16*10
−1 cm = 3*10
−1 + 16*10
−1 =
19*10
−1 cm = 19 mm
4 lis 19:50
magda: a faktycznie!
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam
4 lis 19:52