matematykaszkolna.pl
asymptota ukośna xxx: hej, mam obliczyć asymptotę pionową i ukośną takiej funkcji: (x−3)22x2−2 nie wiem czy dobrze widać więc napiszę jeszcze jak wyglada ten wzór, licznik to kwadrat roznicy x−3, mianownik to 2 razy x do kwadratu odjąć 2 as. pionową wyliczyłam i jest to x=1 oraz x=−1 gdy liczę as. ukośną y=ax+b, a wychodzi mi 0, zaś b=12, więc wychodziłoby że as. ukośna to y=12 jednak gdy wpisałam wzór tej funkcji do kalkulatora graficznego funkcja wygląda jakby nie miała w ogóle as. ukosnej, a na pewno nie równą 12 byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi ktoś pokazał gdzie mam błąd
4 lis 17:26
wredulus_pospolitus: rysunek
 (x−3)2 
f(x) =

2x2−2 
No jak dla mnie to jest y = 0.5 zauważ, że asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej druga sprawa:
 (x−3)2 x2 − 6x + 9 x2 − 1 −6x + 10 
f(x) =

=

=

=
 2x2 − 2 2x2 − 2 2x2 − 2 
 1 6x − 10 
=

2 2x2 − 2 
Z tej postaci łatwo zauważyć, że
 1 1 
limx −> ± f(x) =

− 0 =

2 2 
4 lis 17:59
Fretkonur: Jak chcesz żeby ułamki wyglądały lepiej zamiast "u" użyj "U" i nie będzie nigdy więcej problemu emotka
4 lis 18:11
wredulus_pospolitus: Taka uwaga jako że asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej (a szybciej się ją liczy), to lepiej zacząć od liczenia asymptoty poziomej czyli limx −> ± f(x) i dopiero gdy
 f(x) 
tej granicy nie ma to policzyć limx −> ±

x 
4 lis 18:13
xxx: wredulus pospolitus dziękuję za pomoc! myślałam, że gdy jest asymptota to nie moze być na niej żaden punkt tak jak jest w tym przypadku (że asymptota nie może przecinać wykresu) dlatego też myslałam że to jest źle a to mam tez pytanie odnosnie Twojej drugiej wypowiedzi, czyli gdy wyjdzie mi asymptota pozioma to ukosnej nie muszę już liczyc, bo wtedy ta pozioma jest tym szczególnym przypadkiem ikosnej tak? a jednoczesnie asymptoty poziomej i ukosnej, że dwóch na raz nie ma, tak? Fretkonur dzięki! na pewno to wykorzystam emotka
4 lis 18:30
wredulus_pospolitus: rysunek przeważnie mamy tak, że asymptota jest 'nie przecinana' przez wykres funkcji gdzieś 'daleko w ±' ... bliżej okolic x=0 czasem się zdarza, że przetnie się wykres funkcji z asymptotą, ale to nie wpływa na nic. Jednak spójrz sobie na funkcję f(x) = sin(1/x) ... funkcja ta posiada asymptotę poziomą y = 0, a przecież ta funkcja NIESKOŃCZENIE WIELE RAZY przecina asymptotę dla 'małych 'x' ' ale później już spokojnie dąży wykres funkcji do y = 0 Tak ... jeżeli jest pozioma, to już nie ma co liczyć ukośnej, bo ta pozioma jest ukośną emotka Pamiętaj jednak, że może się trafić taka funkcja, że będzie miała INNĄ asymptotę w −, a inną w +
4 lis 18:50
xxx: okej, dziekuję bardzo za wszystkie wyjasnienia, teraz juz wszystko rozumiem emotka
4 lis 19:50