asymptota ukośna
xxx: hej, mam obliczyć asymptotę pionową i ukośną takiej funkcji:
(x−3)22x2−2 nie wiem czy dobrze widać więc napiszę jeszcze jak wyglada ten wzór,
licznik to kwadrat
roznicy x−3, mianownik to 2 razy x do kwadratu odjąć 2
as. pionową wyliczyłam i jest to x=1 oraz x=−1
gdy liczę as. ukośną y=ax+b, a wychodzi mi 0, zaś b=12, więc wychodziłoby że as. ukośna to
y=12
jednak gdy wpisałam wzór tej funkcji do kalkulatora graficznego funkcja wygląda jakby nie miała
w ogóle
as. ukosnej, a na pewno nie równą 12
byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi ktoś pokazał gdzie mam błąd
4 lis 17:26
wredulus_pospolitus:
No jak dla mnie to jest y = 0.5
zauważ, że asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej
druga sprawa:
| | (x−3)2 | | x2 − 6x + 9 | | x2 − 1 −6x + 10 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | 2x2 − 2 | | 2x2 − 2 | | 2x2 − 2 | |
Z tej postaci łatwo zauważyć, że
| | 1 | | 1 | |
limx −> ±∞ f(x) = |
| − 0 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 17:59
Fretkonur: Jak chcesz żeby ułamki wyglądały lepiej zamiast "u" użyj "U" i nie będzie nigdy więcej
problemu
4 lis 18:11
wredulus_pospolitus:
Taka uwaga
jako że asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej (a szybciej się ją
liczy), to lepiej zacząć od liczenia asymptoty poziomej czyli lim
x −> ±∞ f(x) i dopiero gdy
| | f(x) | |
tej granicy nie ma to policzyć limx −> ±∞ |
| |
| | x | |
4 lis 18:13
xxx: wredulus pospolitus dziękuję za pomoc! myślałam, że gdy jest asymptota to nie moze być na
niej żaden
punkt tak jak jest w tym przypadku (że asymptota nie może przecinać wykresu) dlatego też
myslałam że to jest źle
a to mam tez pytanie odnosnie Twojej drugiej wypowiedzi, czyli gdy wyjdzie mi asymptota pozioma
to
ukosnej nie muszę już liczyc, bo wtedy ta pozioma jest tym szczególnym przypadkiem ikosnej tak?
a jednoczesnie asymptoty poziomej i ukosnej, że dwóch na raz nie ma, tak?
Fretkonur dzięki! na pewno to wykorzystam
4 lis 18:30
wredulus_pospolitus:

przeważnie mamy tak, że asymptota jest 'nie przecinana' przez wykres funkcji gdzieś 'daleko w
±
∞' ... bliżej okolic x=0 czasem się zdarza, że przetnie się wykres funkcji z asymptotą, ale
to nie wpływa na nic.
Jednak spójrz sobie na funkcję f(x) = sin(1/x) ... funkcja ta posiada asymptotę poziomą y =
0, a przecież ta funkcja NIESKOŃCZENIE WIELE RAZY przecina asymptotę dla 'małych 'x' ' ale
później już spokojnie dąży wykres funkcji do y = 0
Tak ... jeżeli jest pozioma, to już nie ma co liczyć ukośnej, bo ta pozioma jest ukośną

Pamiętaj jednak, że może się trafić taka funkcja, że będzie miała INNĄ asymptotę w −
∞, a inną w
+
∞
4 lis 18:50
xxx: okej, dziekuję bardzo za wszystkie wyjasnienia, teraz juz wszystko rozumiem
4 lis 19:50