indukcja matematyczna
Chorus: Wykaż następującą relację:
1+3+5+ ... (2n−1) = n2
4 lis 17:19
ICSP: 1 + 3 + 5 + ... + (2n−1) = S
(2n−1) + (2n − 3) + ... + 1 = S
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[1 + 2n−1] + [3 + 2n − 3] + ........... + [2n − 1 + 1] = S + S
2n + 2n + .... + 2n = 2S
n(2n) = 2S
S = n2
4 lis 17:26
Chorus: chciałbym wiedzieć skąd się bierze (2n−1) + (2n − 3) + ... + 1 = S
próbowałem podstawić za n= k+1 ale trochę się pogubiłem
4 lis 17:39
wredulus_pospolitus:
Bo to jest zapisana pierwsza równość w odwrotnej kolejności
1 + 3 + 5 .... + (2n−5) + (2n−3) + (2n−1) = S
(2n−1) + (2n−3) + (2n−5) +.... + 5 + 3 + 1 = S
4 lis 17:55
Mariusz:
No fajnie tyle że miał to pokazać z indukcji matematycznej
A jeśli chodzi o samo wyprowadzenie wzoru to proponuję rachunek różnicowy
Zdaje się że na ważniaku coś o tym mają
4 lis 21:26
znak: 1 + 3 + 5 + .. + (2n − 1) = n2
Dla n = 1: 1 = 1
W takim razie dla n + 1:
1 + 3 + ... + (2n − 1) + (2n + 1) = n2 + (2n + 1) = n2 + 2n + 1 = (n + 1)2
Ta pogrubiona część to skorzystanie z założenia indukcyjnego.
4 lis 21:36
kerajs:

Dowód geometryczny
4 lis 22:23