Wyznacz wartość parametru m
Aruseq: Wyznacz wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych.
f(x) = m/x g(x) = m−x
Po rozwiązaniu nierówności f(x) =/= g(x) wyszedł mi przedział (0,4). W odpowiedziach jest
jednak przedział <0,4). W jaki sposób mógłbym dojść do tego, że 0 również należy do
przedziału? Jeśli nie miałbym odpowiedzi do zdania pomyślałbym, że skoro rozwiązałem potrzebną
nierówność to odpowiedź musi być dobra.
4 lis 17:13
Jerzy:
Chodzi o to,że x = 0 nie należy do dziedziny funkcji f(x), czyli funkcja g(x) = −x, która
przechodzi przez początek układu, ie może mieć wspólnego punktu z funkcją f(x) = 0.
4 lis 17:42
Eta:
1/Sprawdzamy co dzieje się dla m=0 i x≠0
mamy zatem 0=−x ⇒ x=0 sprzeczność z założeniem
zatem dla m=0 −− wykresy nie mają punktów wspólnych
4 lis 17:42
Aruseq: Dziękuję bardzo za odpowiedź, już to rozumiem
4 lis 18:11