Rozwiąż równanie i nierówność wymierną
Ułamkowiec: Rozwiąż równanie i nierówność:
(x2−x+4)−1.5 = 2/9 * √6 * x−3
1/(22x−1−1) + 1/4 < 1/(22x+1−4)
4 lis 17:03
ICSP: 1. x > 0 (w przeciwnym przypadku lewa jest dodatnia a prawa ujemna
(x
6/(x
2 − x + 4)
3)
(1/2) = (8/27)
(1/2)
z różnowartościowości funkcji f(t) =
√t
| | 2 | |
(x2)3 = ( |
| (x2 − x + 4))3 |
| | 3 | |
z różnowartościowości f(t) = t
3
3x
2 = 2x
2 − 2x + 8
x
2 + 2x − 8 = 0
(x+1)
2 = 9
x + 1 = 3 v x + 1 = −3
x = 2
4 lis 17:17
ICSP: a drugie jest proste
Najpierw ustalasz dziedzinę.
Potem zauważasz, że
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| |
| 22x + 1 − 4 | | 4 | | 22x − 1 − 1 | |
| | 1 | |
i możesz podstawić t = |
| |
| | 22x − 1 − 1 | |
4 lis 17:20
Ułamkowiec: Dzięki, banał, a się dałem nabrać xD
Pozdrawiam
4 lis 17:38