indukcja
jaros: | | 1 | |
Udowodnij, że dla każdego n ∊ N zachodzi nierówność (1 + |
| )n < 3 |
| | n | |
4 lis 16:55
ICSP: | | | | 1 | | 1 | | n(1 + |
| ) + k(1 − |
| ) | | | n | | k | |
| | 1 | | 1 | |
1 = |
| ≥ [(1 + |
| )n(1 − |
| )k]1/(n+k) |
| | n+k | | n | | k | |
dlatego
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n(1 − |
| )k ≤ 1 |
| | n | | k | |
dla dowolnego naturalnego dodatnie k.
Wystarczy dobrać k tak aby wyrażenie po prawej było mniejsze od 3.
4 lis 17:02
jc:
Nierówność pomiędzy średnimi.
| n (1+1/n) + m (1−1/m) | |
| ≥ [(1+1/n)n (1−1/m)m]1/(n+m) |
| n+m | |
Lewa strona = 1.
Stąd
(1+1/n)
n (1−1/m)
m ≤ 1
(1+1/n) ≤ (1−1/m)
−m
Dla m=6 po prawej stronie mamy mniej niż 3.
4 lis 17:02
jaros: Czekajcie sekundę, bo ja mało co rozumiem co tu się stało?

dlaczego wprowadzamy dodatkową
zmienna?
4 lis 17:16
jaros: A z indukcji by się tego nie pociągło?
4 lis 17:17
jaros: A wytłumaczył by mi ktoś skąd tam jest to m?
4 lis 22:50