udowodnij, że dla dowolnej wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków
J-ART: udowodnij, że dla dowolnej wartości parametru m
suma odwrotności pierwiastków równania 5x2 +12m2x+3x−3m2−1=0 jest mniejsza od 4.
4 lis 16:32
ICSP: 5x
2 + (3 + 12m)x − 3m
2 − 1 = 0
Δ = (3 + 12m)
2 + 20(3m
2 + 1) > 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | 12m2 + 3 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | 3m2 +1 | |
| | 12m2 + 4 − 1 | | 1 | |
= |
| = 4 − |
| < 4 |
| | 3m2 + 1 | | 3m2 + 1 | |
4 lis 16:35
J-ART: dlaczego x1+x2=12m2+3 tak samo w mianowniku skąd wiadomo że to się sobie równa?
4 lis 17:05
ICSP: wzory Viete'a
4 lis 17:06
4 lis 17:07
J-ART: Dziękuję
4 lis 17:18