Potęgowanie liczb zespolonych
Rafał: Witam, czy dobrze zrobiłem to zadanie?
(1+i)956 = ?
|z| = √12+12 = √2
cosφ = √22
sinφ = √22
Kąty są w 1 ćw więc φ = π4
(1+i)956 = √2956 [cos(956π4 + i*sin(π4)] =
= √2956(cos239π + i*sin239π) =
= √2956 [cos(238π+π) + i*sin(238π+π)] =
= √2956 (cosπ +i*sinπ) =
= √2956 [cos(π−0) + i*sin(π−0)] =
= √2956 (−cos0 + i* sin0) =
= √2956 (−1+i*0) =
= √2956 = 2478
4 lis 14:42
ABC:
dobrze, ale gdybyś zauważył że (1+i)
8=16 =2
4 , byłoby trochę szybciej
4 lis 14:50
ABC:
chociaż nie, źle zrobiłeś
(1+i)4=−4
(1+i)956=(−4)239= −2478
4 lis 14:54
Rafał: Jak mogę zauważyć że (1+i)8 = 16? Nic mam pomysłu
4 lis 14:54
ABC:
jaki typ... wzory skróconego mnożenia znasz?

(1+i)
2=1+2i+i
2=2i
(1+i)
4=(2i)
2=4i
2=−4
4 lis 14:56