rzedy
Martyna: Wyznacz rzędy wszystkich elementów w grupie C4 × Z
4 lis 14:14
Maciess: Co oznaczasz jako C4? Bo nie spotkałem się z tym oznaczeniem
4 lis 14:56
jc: C4 grupa cykliczna 4 elementowa.
1, 2, 4, ∞
4 lis 15:02
Martyna: Jest to grupa cykliczna 4−elementowa
4 lis 15:03
ABC:
czemu takie dziwne oznaczenia z nieskończonościami? przecież to są pierwiastki czwartego
stopnia z jedynki zespolone, z mnożeniem
4 lis 15:18
jc: Oj, to rzędy, ale nie miałem czasu napisać.
(1,0) ma rząd 1,
(−1,0) ma rząd 2,
(i,0), (−i,0) mają rząd 4
(x, y) dla y≠0 ma rząd ∞
4 lis 16:57
Martyna: A mógłbys mi prosze wytłumaczyc jak wyznacza sie ogolnie elementy takiej grupy? W sensie
dlaczego akurat (−1,0), skoro −1 nie należy do C4 ? A co np z dwójką i trójką, które należą
do C4?
Wybacz że może trywialne pytanie zadaję, ale jestem całkowicie zielona w temacie.
I jeszcze jedno pytanie: Czemu np (−1,0) ma rząd 2? Jak się wyznacza rzędy, kiedy mamy parę
liczb?
Wiem jedynie, że wyznaczając rzędy grup np C12 to robimy to w następujący sposób:
ord(1) = 12, bo 1+1+...+1 trzeba dodać do siebie 12 razy, żeby otrzymać 12, a 12%12=0
ord(2) = 6, bo 2+2+2+2+2+2 trzeba już dodać tylko 6 razy, żeby otrzymać liczbę podzielną przez
12
Itd.
Ale w jaki sposób robi się to mając np (−1,0), czy (i,0) I czym jest i?
4 lis 18:25
Adamm:
@Martyna
C4 zgodnie z konwencją jc i ABC to pierwiastki 4 stopnia z jedynki z działaniem mnożenia
liczb zespolonych
zgodnie z twoją konwencją C4 to grupa {0, 1, 2, 3} z działaniem dodawania modulo
obie grupy są izomorficzne tzn. praktycznie takie same
4 lis 18:36
Martyna: Tak, o taką grupę C4 mi chodziło. I wiem, że w takim C4:
ord(0) = 1
ord(1) = 4
ord(2) = 2
ord(3) = 4
Ale jak to się ma potem do grupy C4 x Z ?
4 lis 19:09
Adamm:
zauważasz że to co się dzieje w grupie C4 nie ma znaczenia tak długo jak
druga współrzędna jest niezerowa, bo i tak rząd będzie nieskończony
a gdy jest zerowa, to masz elementy jak w C4
5 lis 02:00