Nierówności kwadratowe
Samson: |x
2+6x−1|≤6
Witam, mam do rozwiązania tą nierówność, wyniki powinny wyjść:
Czy dobrze to zrobiłem?
x
2 + 6x − 1 ≤ 6
x
2 + 6x − 7 ≤ 0
Δ = 36 + 28 = 64
x1 = (−6−8)/2 = −7
x2 = (−6+8)/2 = 1
i dla drugiego przypadku
Δ = 36 − 20 = 16
x3 = (−6−4)/2
x4 = (−6+4)/2
x3 = −5
x4 = −1
Czy niczego nie brakuje? Jak będzie wyglądał wykres, jęsli ktoś może pokazać, bo mam z tym
problemy
4 lis 13:23
ICSP: Nie rozumiem drugiego warunku.
Jest on podzbiorem pierwszego.
4 lis 13:24
ICSP: |x2 − 6x − 1| ≤ 6 ⇒ x2 − 6x − 1 ≤ 6 ∧ x2 − 6x − 1 ≥ −6
4 lis 13:25
Samson: Wolfram też pokazuje takie rozwiązania
4 lis 13:25
Samson: Zrobiłem tak jak piszesz, raz z 6 a raz z − 6
4 lis 13:25
ICSP: Strasznie to chaotyczne.
Ale skoro wynik się zgadza z wolframem to chyba nie ma problemu.
4 lis 13:28
getin:
x1, x2, x3, x4 jest okej
dokładnego wykresu funkcji nie trzeba rysować aby rozwiązać nierówność
rozwiązaniem nierówności x2+6x−1≤6 jest przedział <−7, 1>
rozwiązaniem nierówności x2+6x−1≥−6 jest przedział (−∞, −5> u <−1, +∞)
rozwiązaniem nierówności |x2+6x−1|≤6 jest część wspólna zbioru <−7, 1> i zbioru (−∞, −5> u
<−1, +∞).
Czyli będzie to ostatecznie <−7,−5> u <−1, 1>
Pytania ?
4 lis 13:28
Samson: x2 + 6x − 1 ≤ −6
x2 + 6x − 5 ≤ 0
Δ = 36 − 20 = 16
x1 = (−6−4)/2 = −5
x2 = (−6+4)/2 = −1
4 lis 13:29
Samson: Dziękuję getin
4 lis 13:29
ICSP: zły znak nierówności.
4 lis 13:30
Mila:

|x
2+6x−1|≤6⇔
−6≤x
2+6x−1≤6⇔
x
2+6x−5≥0 i x
2+6x−7≤0⇔
(x≤−5 lub x≥−1) i −7≤x≤1⇔
x∊<−7,−5>∪<−1,1>
4 lis 15:33
Samson: Dziękuję Mila

A nie powinno tam być x
2 + 6x + 5 , zamiast − 5?
5 lis 12:16
Jerzy:
Powinno.
5 lis 12:20
Eta:

graficznie:
Odp: x∊<−7,−5> U <−1,1>
5 lis 12:50