Jak to zrobić?
klaudia: Dziesięć osób, w tym osoby A i B ustawiło się losowo w kolejce po bilety do kina.
Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) osoby A i B będą stały obok siebie,
b) pomiędzy osobami A i B będą stały tylko trzy osoby.
4 lis 10:48
Jerzy:
a) 2*9*8!
b) 2*6*8!
4 lis 11:18
getin:
Ω = 10!
a)
18 − liczba ustawień osób A i B w ciągu dziesięciu osób xxxxxxxxxx
ABxxxxxxxx
xABxxxxxxx
xxABxxxxxx
xxxABxxxxx
xxxxABxxxx
xxxxxABxxx
xxxxxxABxx
xxxxxxxABx
xxxxxxxxAB
9 przypadków
i to *2 bo jeszcze BA
A = 18*8!
b)
12 − liczba ustawień osób A i B tak aby 3 osoby stały między A i B
AxxxBxxxxx
xAxxxBxxxx
xxAxxxBxxx
xxxAxxxBxx
xxxxAxxxBx
xxxxxAxxxB
6 przypadków, i to razy 2 bo jeszcze BA
A = 12*8!
4 lis 11:19
Jerzy:
Nie doczytałem,że chodzi o prawdopodobieństwo, 11:18 oba iloczyny dzielimy przez 10!
4 lis 11:24