matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc :)
Wojtek:
W sklepie jest 30 śrub, spośród których 5 jest wadliwych. Oblicz prawdopodobieństwo, że osoba kupująca 2 śruby otrzyma co najwyżej jedną śrubę wadliwą.
4 lis 10:43
getin:
czyli 5 wadliwych i 25 dobrych
30
2
Ω =
= 435
25
2
25
1
5
1
A =
+
*
= 425
425
85
P(A) =
=
435
87
4 lis 11:11