Oblicz, stosując prawa działań na potęgach.
Gucio: Proszę o pomoc:
(64
0,9*4
−0,7)*2
−2
Proszę o pełne rozwiązanie, bo wynik znam, a nie wiem jak się za to zabrać. Dziękuję za pomoc
28 lut 21:55
fikuś: =(26)(0,9)*(22)0.7*2−2=25,4*21,4*2−2=24,8
28 lut 22:11
Gucio: dziekuje bardzo
28 lut 22:12
Lesia xd: [(4
3)
0,9 *4
−0.7] *2
−2 = [4
2,7*4
−0.7]*2
−2
przy mnozeniu poteg o tych samych wykladnikach(4)dodajesz potęgi .czyli :
4
2,7*4
−0.7 = 4
2
i masz :
4
2 *2
−2 = [(2
2)
2]*2
−2 = 2
4*2
−2 = 2
2 = 4
28 lut 22:15
fikuś: sory mam kłopoty tu z pisanim
powinno być (22)−0,7
wynik będzie 22=4
28 lut 22:17
Gucio: dzięęęki
28 lut 22:17
wera: 22
14 wrz 16:35