granica
ania: | | tgx | | x | |
czy jezeli limn→∞ |
| =1 to limn→∞ |
| =1 ? |
| | x | | tgx | |
4 lis 09:20
Słoniątko:
masz literkę n ,a pod granicą x, czy to błąd przepisywania czy chytrość ćwiczeniowca?
4 lis 09:39
ania: o faktycznie, blad przepisywania, a czy tak wgl jest bo wszedzie na internecie znajduje ze jak
4 lis 09:43
Słoniątko:
| | tgx | |
chodzi ci o limx→0 |
| ? ta granica też jest równa 1 |
| | x | |
4 lis 09:47
ania: jeszcze inaczej w skoczylasie znalazlam rozwiaznie
| | tgx | |
poniewaz limx→0 |
| =1, wiec |
| | x | |
oraz
4 lis 09:53
ania: i nie rozumiem skad z tego 1 przeszli ze granica przy n do nieskonczonosci bedzie tez 1
4 lis 09:54
ICSP: jeżeli masz dowolny ciąg który dąży do 0 tzn. lim
n → ∞ a
n = 0
| | tg(x) | |
to wtedy możesz zastosować wzór limx→0 |
| =1 |
| | x | |
gdzie x jest twoim ciągiem i dostać:
4 lis 10:31
jc: ... ciąg o wyrazach różnych od zera ...
4 lis 10:32
ICSP:
4 lis 10:44
ania: a co z odwrotnoscia wtedy
| | an | |
limn→∞ |
| = 1 tak tez jest? |
| | tg(an) | |
4 lis 11:08
ania: ?
4 lis 19:48