szereg
ania: ∑n=0∞ 1n czemu taki szereg jest rozbiezny
4 lis 08:35
jc: Bo ciąg sum częściowych: 1, 2, 3, 4, 5, ... jest rozbieżny.
4 lis 08:42
ania: racja, dziekuje, a wyrazy tego szeregu to beda 1 caly czas?
czyli limn→∞ Sn=∞
a w przypadku szeregu (−1)n taki szereg tez bedzie rozbiezny? bo ciag sum czesciowych
−1,0,1,0,−1
to jak to zapisac jaka jest granica ciagu sum czesciwych
4 lis 09:18
jc:
1, 0, 1, 0, 1, 0, ciąg rozbieżny (to nie jest oczywiste?)
Ciąg sum częściowych jest rozbieżny bo można wybrać dwa podciągi zbieżne do dwóch różnych
granic.
Inne uzasadnienie. Wyraz ogólny szeregu nie zbiega do zera.
4 lis 09:43
ICSP: Mi się wydaje, że koleżanka nie zna definicji zbieżności szeregu.
Tak samo jak i definicji ciągu sum częściowych.
4 lis 09:52
ania: szereg jest zbiezny jezeli istnieje skonczona granica ciagu sum czesciwoych
w przypadku szeregu ∑n→1∞=(−1)n
S1=a1=−1
S2= −1+1=0
S3= −1+1−1=−1
S4= −1+1−1+1=0
wlasnie dlatego pytam na forum, bo nie rozumiem co w moim rozumowaniu jest nie tak
4 lis 10:01
ania: n=1 pod symbolem sumy oczywsicie
4 lis 10:02
ICSP: twój ciąg sum częściowych wygląda następująco:
−1,0,−1,0,−1,0...
dla nieparzystych n przyjmuje wartości −1 a dla parzystych wartości 0.
Oznacza to, że ma dwa punkty skupienia czyli jest ciągiem rozbieżnym.
Dlatego szereg również jest rozbieżny.
4 lis 10:25
jc: W dwóch wypadkach ciąg sum częściowych jest rozbieżny:
1, 2, 3, 4, ...
−1, 0, −1, 0, −1, ...
Ja to uzasadnić bez odwoływania się do definicji?
Pierwszy ciąg jest nieograniczony, a ciąg zbieżny jest ograniczony.
Drugi ciąg ma dwa podciągi zbieżne do różnych granic, a podciągi ciągu zbieżne
są zbieżne do tej samej granicy.
Inne uzasadnienie. Wyraz ogólny szeregu zbieżnego dąży do zera, a dwóch omawianych
szeregach tak nie jest.
4 lis 10:31
ania: okey, dziekuje, teraz rozumiem,
1 ciag ma granice niewlasciwa w ∞, wiec szereg jest rozbiezny
a 2 ciag sum czesciowych sklada sie z dwoch podciagow, ktore maja rozne granice, wiec szereg
jest rozbiezny
4 lis 11:13