trapez
DAniel: Na okręgu o promieniu długości r opisano trapez równoramienny. Punkty styczności dzielą
ramiona tego trapezu w stosunku 2:1. Oblicz długość promienia R okręgu opisanego na tym
trapezie.
4 lis 08:03
Mila:

1)
ΔCOB− Δprostokątny
r
2=x*2x
2)
a+b=6x
3) W ΔAED:
| | 2r | | 2x√2 | | 2√2 | |
sin(α)= |
| = |
| = |
| |
| | 3x | | 3x | | 3 | |
4) W ΔABD:
W ΔDEB:
p
2=(2r)
2+(3x)
2=(2x
√2)
2+9x
2
p
2=8x
2+9x
2=17x
2
p=
√17x
| | 3 | | 3 | | r | |
2R=√17x* |
| =√17* |
| * |
| |
| | 2√2 | | 2√2 | | √2 | |
Licz dalej sam
4 lis 16:31
DAniel: Dzięki
4 lis 21:13
Mila:
4 lis 22:18