znajdź wektor
Patrycja: Znaleźć wektor jednostkowy prostopadły do następujących wektorów A ⃗=−2i ⃗+3j ⃗+4k ⃗ oraz B
⃗=3i ⃗+1j ⃗−3k ⃗.[1−74]
3 lis 23:23
ABC:
miałaś iloczyn wektorowy?
3 lis 23:27
Patrycja: nie kojarzę
3 lis 23:37
Patrycja: w tych kwadracikach są wektory w prawo
3 lis 23:37
ABC: no to jak nie miałaś iloczynu wektorowego , to musisz z iloczynu skalarnego ale ja idę spać,
może ktoś ci rozpisze
4 lis 00:02
jc:
i2=j2=k2=1, ij=kj=ik=0
A=−2i+3j+4k, B=3i+j−3k
C=xi+yi+zk
AC=−2x+3y+4z
BC=3x+y−3z
Szukamy x,y,z (ale nie samych zer) takich, że AC=BC=0.
−2x+3y+4z = 0
3x+y−3z = 0
−2x+3y+4z = 0
x+4y+z = 0
11y+6z = 0
x+4y+z = 0
Przykładowe niezerowe rozwiązanie
z=11, y=−6, x=−11+24=13
4 lis 08:40
Słoniątko:
jc ,miał być jednostkowy to jeszcze trzeba unormować
4 lis 08:49
Patrycja: dziękuje

unormować?
4 lis 09:12
Słoniątko: podzielić wektor przez jego długość
4 lis 09:37
Patrycja: dzięki
24 lis 19:58