Zbadaj parzystość funkcji.
Aloes: 1) f(x) = √4−x2tg2x cosx2
2) f(x) = x3√x5−4x3(log2(−2x+3)−log2(−2x−3))
Ktoś może potrafi I jest w stanie to rozwiązać?
3 lis 22:13
Szkolniak: Warunki na parzystość i nieparzystość znane?
3 lis 22:22
Aloes: Niestety nie, jestem zielony w tym temacie...
3 lis 22:25
Szkolniak: Polecam:
https://matematykaszkolna.pl/strona/30.html
Odnośnie zadania:
Funkcja jest parzysta, jeżeli zachodzi równość f(x)=f(−x).
Podstawiamy:
f(−x)=
√4−(−x)2*(tg(−x))
2*cos((−x)
2)=
=
√4−x2*(−tg(x))
2*cos(x
2)=
=
√4−x2*tg
2(x)*cos(x
2)
f(x)=f(−x), zatem funkcja f jest parzysta.
Analogicznie z drugim przykładem, spróbuj
3 lis 22:30
ICSP: sama równość f(x) = f(−x) nie daje parzystości.
Jedna ze stron może być niezdefiniowana.
Najpierw należy sprawdzić czy dziedzina jest "zbiorem symetrycznym względem 0" tzn czy
∀x ∊ D −x ∊ D
3 lis 22:32
ABC:
Szkolniak a sprawdziłeś czy dziedzina funkcji jest zbiorem symetrycznym ?
3 lis 22:33
Aloes: Dziękuję za pomoc!
3 lis 22:34
Szkolniak: ICSP racja..
Określamy dziedzinę funkcji f:
| | π | |
4−x2≥0 ∧ x∊R\{x : x= |
| +kπ}, gdzie k∊ℤ |
| | 2 | |
I stąd już widzimy, że dziedzina jest zbiorem symetrycznym względem 0.
Jest ok?
3 lis 22:42