Zadanie z ciągów
Adelajda: | | nπ | |
Wyznacz granicę dolną i górną ciągu an = 4 * (−1)n + cos |
| |
| | 4 | |
3 lis 21:05
wredulus_pospolitus:
| | 8kπ | |
górna: 4(−1)8k + cos |
| = 4 + 1 = 5 |
| | 4 | |
| | 8kπ + 3π | | √2 | |
dolna: 4*(−1)8k + 3 + cos |
| = −4 − |
| |
| | 4 | | 2 | |
3 lis 21:08
wredulus_pospolitus:
n = 8k + 5 także będzie przyjmować wartość 'dolnej granicy'
3 lis 21:09
Adelajda: A gdybym mokła spytać, skąd się wzięło 8k +3?
3 lis 21:10
wredulus_pospolitus:

mogła*

po prostu popatrzyłem sobie na wykres cosinusa i pozaznaczałem kolejne punkty które będą brane
do elementów tego ciągu
| | 8π | |
I jak łatwo zauważyć ... od niebieskiego wszystko się powtarza ( bo |
| = 2π) |
| | 4 | |
więc mamy 8 różnych punktów na krzywej cos(nπ/4). Zauważ, że (−1)
n przyjmuje tylko dwie
wartości ... −1 lub 1
jako że mnożymy tę wartość przez 4 (a wartość cosinusa jest nie większa niż 1 i nie mniejsza
niż −1) to wiemy, że 4*1 oraz 4*(−1) będzie miała GŁÓWNY wkład w wartość granicy górnej i
dolnej
tak więc ... granica górna będzie dla jakiegoś 'n' parzystego (więc wybieram taki dla którego
cosinus przyjmuje największą wartość ... najlepiej = 1)
natomiast dolna granica będzie dla jakiego 'n' nieparzystego (więc wybieram taki dla którego
cosinusów przyjmuje najmniejszą wartość ... najlepiej = −1 ale to jest niemożliwe ... więc
biorę taki n dla którego wartość cosinusa będzie równa −
√2/2)
3 lis 21:44
wredulus_pospolitus:
mokła to dziewczyna stojąc na deszczu
3 lis 21:45
Adelajda: Przepraszam ale jakoś mało co z tego zrozumiałam, mógłbyś to jeszcze raz napisać? Znaczy się
rozumiem czemu zaznaczamy 8 pkt ale czemu w dolnej te "+3"?
4 lis 16:27
wredulus_pospolitus:
dlaczego bierzemy 8k rozumiesz

(aby mieć wielokrotność 2kπ w cosinusie)
no to jedziemy po kolei:
| | 8kπ + 0π | |
8k + 0 : a8k + 0 = 4*(−1)8k+0 + cos( |
| ) = 4*1 + cos(2kπ + 0) = |
| | 4 | |
= 4 + 1
| | 8kπ + 1π | |
8k + 1 : a8k + 1 = 4*(−1)8k+1 + cos( |
| ) = 4*(−1) + cos(2kπ + π/4) = |
| | 4 | |
= −4 +
√2/2
| | 8kπ + 2π | |
8k + 2 : a8k + 2 = 4*(−1)8k+2 + cos( |
| ) = 4*1 + cos(2kπ + 2π/4) = |
| | 4 | |
= 4 + 0
| | 8kπ + 3π | |
8k + 3 : a8k + 3 = 4*(−1)8k+3 + cos( |
| ) = 4*(−1) + cos(2kπ + 3π/4) = |
| | 4 | |
= −4 −
√2/2
| | 8kπ + 4π | |
8k + 4 : a8k + 4 = 4*(−1)8k+4 + cos( |
| ) = 4*1 + cos(2kπ + 4π/4) = |
| | 4 | |
= 4 −1
| | 8kπ + 5π | |
8k + 5 : a8k + 5 = 4*(−1)8k+5 + cos( |
| ) = 4*(−1) + cos(2kπ + 5π/4) = |
| | 4 | |
= −4 −
√2/2
| | 8kπ + 6π | |
8k + 6 : a8k + 6 = 4*(−1)8k+6 + cos( |
| ) = 4*1 + cos(2kπ + 6π/4) = |
| | 4 | |
= 4 + 0
| | 8kπ + 7π | |
8k + 7 : a8k + 7 = 4*(−1)8k+7 + cos( |
| ) = 4*(−1) + cos(2kπ + 7π/4) = |
| | 4 | |
= −4 +
√2/2
8k+8 już nie bierzemy bo to jest przecież inaczej 8(k+1) + 0.
Więc wypisaliśmy wszystkie możliwe wartości jakie mogą przyjąć elementy tego ciągu.
Jaka będzie granica dolna a jaka będzie granica górna
4 lis 18:10
Marcel: Największa liczba jest dla "8k + 0" czyli to jest górna granica a dolna dla −4 − √2/2 bo to
najmniejsza liczba, dziękuje ślicznie za pomoc!
4 lis 22:45
Adelajda: Znaczy tak jak kolega u góry napisał?XD WTf
4 lis 22:49
wredulus_pospolitus:
to teraz rozumiemy dlaczego brałem 8k+3 ? I później napisałem że mogliśmy brać także 8k+5
4 lis 22:58
Adelajda: Tak tak, już wiem o co chodzi, jak zawsze jesteś NIEZAWODNY!
4 lis 23:07