Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji.
Albatroz: f(x) = 7√(1−33√x)9+4
Nie wiem co mam po kolei z tym zrobić, jak rozwiązać. Z góry dziękuję za otrzymaną pomoc.
3 lis 19:45
ABC:
na jakiej uczelni takie koszmarne przykłady dają ?
3 lis 19:52
Albatroz: Politechnika XD
3 lis 20:01
ABC:
odp... im od tego nauczania zdalnego

samą ideę funkcji odwrotnej lepiej ćwiczyć na
prostych przykładach żeby szczegóły techniczne nie zaciemniały obrazu
3 lis 20:03
Szkolniak: Ja postanowiłem, że pomogę − taki cięższy przykład się raz zrobi to potem może łatwiej będzie z
takimi prostymi.

y=
7√(1−33√x)9+4
y
7=(1−3
3√x)
9+4
y
7−4=(1−3
3√x)
9
9√y7−4=1−3
3√x
3
3√x=1−
9√y7−4
| | 1−9√y7−4 | | 1−9√x7−4 | |
x=( |
| )3, zatem: f−1(x)=( |
| )3 |
| | 3 | | 3 | |
3 lis 20:53
Eta:
3 lis 21:15
Albatroz: Dziękuję bardzo ☺️ przeanalizuję go sobie i mam nadzieję, że w dalszych przykładach pójdzie już
z górki
3 lis 21:50