Wielomiany i parametr m.
mathlord: Dla jakich m dzielnikiem wielomianu W(x) = 2x
4 − 5x
3 − 10x
2 + mx −4 jest trójmian P(x) =
2x
2 + x +1?
Z góry dzięki.
3 lis 17:44
ICSP: 2x4 − 5x3 − 10x2 + mx − 4 =
= 2x4 + x3 + x2 − 6x3 − 11x2 + mx − 4 =
= x2(2x2 + x + 1) − 6x3 − 3x − 3 − 8x2 + (m + 3)x − 4 =
= x2(2x2 + x + 1) − 3x(2x2 + x + 1) − 8x2 − 4x − 4 + (m+7)x =
= (2x2 + x + 1)(x2 − 3x − 4) + (m + 7)x
Reszta : (m+7)x = 0 ⇒ m = −7
3 lis 17:50
ABC:
jeżeli nie chce ci się dzielić pisemnie ani Hornerem uogólnionym (jest taki dla wielomianów
drugiego stopnia ale bardziej upierdliwy)
to załóż rozkład W(x)=(2x2+x+1)(x2+px−4) i porównaj współczynniki
jeżeli nie pomyliłem się w rachunkach to p=−3 więc m=−7
3 lis 17:53
ABC:
ICSP widzisz jaki dziwny jest ten świat? pojawił się wielomian z innego wątku
3 lis 17:54
ICSP: ?
3 lis 17:58
ABC: x
2−3x+4 ten wynik dzielenia
3 lis 17:59
ABC: znaczy się x2−3x−4
3 lis 17:59
ICSP: Prześladuje mnie
3 lis 18:11