F odwrotna
laviorne: Funkcja odwrotna y=x2−4x
Zaczęłam:
x=y2−4y
Ale niezbyt wiem jak tu zadziałać
3 lis 16:55
ICSP: Funkcje odwrotne wyznaczamy tylko dla iniekcji.
Ta funkcja nie jest iniekcja, więc funkcja odwrotna nie istnieje.
3 lis 16:56
ABC:
x+4=y2−4y+4
x+4=(y−2)2
i teraz zależy na jakiej dziedzinie brałeś wyjściową funkcję pierwiastek bierz ze znakiem plus
lub minus
3 lis 16:57
wredulus_pospolitus:
y = x2 − 4x
y +4 = x2 − 4x + 4
y+4 = (x−2)2
±√y+4 = (x−2)
x = ±√y+4 + 2
f−1(x) = ±√x+4 + 2
czy jest + czy − zależy od dziedziny pierwotnej funkcji (i przez to także jej zbioru wartości)
w skrajnym przypadku f(x) NIE POSIADA funkcji odwrotnej (jeżeli nie jest bijekcją).
3 lis 16:57
Jerzy:
Zacznij tak: y = (x − 2)2 − 4
3 lis 16:57
laviorne: Zapomniałam dodać, że dziedziną jest (∞,2>
3 lis 16:58
laviorne: Dzięki wielkie! Na to bym nie wpadła
3 lis 16:59