Funkcja odwrotna
laviorne: Hej, mam problem z tym przykładem. proszę o pomoc
Funkcja odwrotna do y=3x+1
Zaczęłam tak:
x=3y+1
x=3y*3
Ale nie wiem jak sciągnąć ten y do podłogi. Pewnie trzeba użyc logarytmu, ale niezbyt wiem jak
to przeszkształcić
3 lis 16:20
3 lis 16:21
Jerzy:
| x | |
| = 3y i zlogarytmuj obustronnie przez log o podstawie 3 |
| 3 | |
3 lis 16:24
laviorne: O, wyszło mi. Dzięki wielkie
3 lis 16:31
Jerzy:
Nie zapomnij o dziedzinie funkcji odwrotnej.
3 lis 16:33
laviorne: Wyszło mi y=log3(x) − 1
Czy to dobrze?
3 lis 16:43
Jerzy:
Dobrze,ale nie ma potrzeby przekształcać.
3 lis 17:03