.
Kinder: Zad.1
Suma kwadratu prawnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17.
Znajdź te liczby.
Zad.2
Wyznacz c ze wzoru 7a=5b−3c kreska/8
3 lis 16:04
6latek: 1) x2+(x−3)2=17
2) Wskazowka
Obie strony rownania pomnozyc przez 8
3 lis 16:06
Jerzy:
A co to jest prawna liczba ?
3 lis 16:06
Jerzy:
x2 + (x − 3)2 = 17 i liczysz.
3 lis 16:11
Ola: A jak to obliczyc?
3 lis 16:40
Jerzy:
A chodzisz do szkoły ?
3 lis 16:43
Ola: Nie
3 lis 16:43
Kinder: Czyli Jerzy x3−3x2=17
3 lis 16:44
ABC:
jak może chodzić na zdalnej nauce?
3 lis 16:45
Jerzy:
Można zgadnąć,ale to nie jest metoda. 42 + (4 − 3)2 = 17
3 lis 16:45
Ola: ABC a ty umiesz to
3 lis 16:47
ABC:
można podstawić x−1,5=t
(t−1,5)2+(t+1,5)2=17
t2−3t+2,25+t2+3t+2,25=17
2t2+4,5=17
t2+2,25=8,5
t2=6,25
t=−2,5 lub t=2,5
x=−1 lub x=4
3 lis 16:50
Ola: A z tego wzoru x2+(x−3)2=17 ABC to jak?
3 lis 16:59
Jerzy:
Znasz wzory skróconego mnożenia ?
3 lis 17:00
ABC: bez delty to też wzorem skróconego bardzo podobnie

x
2+x
2+6x+9=17
2x
2+6x+9=17
2x
2+6x+4,5+4,5=17
2x
2+6x+4,5=12,5 |:2
x
2+3x+2,25=6,25
(x+1,5)
2=(2,5)
2
x+1,5=2,5 lub x+1,5=−2,5
x=1 lub x=−4
3 lis 17:03
Ola: a2+3ab+b2 ABC
3 lis 17:03
ICSP: masz sprawdzenie przed wysłaniem
3 lis 17:07
Ola: A pomoglabys to x2+(x−3)2=17
3 lis 17:08
Ola: Z góry dziękuję ci ABC
3 lis 17:08
ABC:
ICSP ale znasz prawo Muprhy'ego :wszystkie błedy widać natychmiast po umieszczeniu postu na
forum
3 lis 17:10
ICSP: x2 + (x − 3)2 = 17
x2 + x2 − 6x + 9 = 17
2x2 − 6x − 8 = 0
x2 − 3x − 4 = 0
x = 4 v x = 1
3 lis 17:11
ICSP: trzeba się nauczyć usuwać ^^
3 lis 17:12
Ola: Dziękuję ICSP🤗
3 lis 17:17
ICSP: o minusa zgubiłem
bywa
3 lis 17:19
Mila:
Z której godziny wykasować?
3 lis 17:25
Ola: X=4 i =1 ABC?
3 lis 17:33
Ola: Czy minus gdzies?
3 lis 17:33
ICSP: x2 − 3x − 4 = 0
rozwiąż to równanie używając delty to znajdziesz zaginiony minus.
3 lis 17:36
Ola: To będzie −4 bo 0−4 to =−4
3 lis 17:39
ICSP: (−4)2 − 3*(−4) − 4 = 16 + 12 − 4 = 24 ≠ 0
jak widać zły strzał.
Możesz strzelać dalej albo użyć delty.
3 lis 17:41
ABC:
i 17:19 też wykasować, tu robię poprawne grupowanie

x
2−3x−4=x
2−4x+x−4=x(x−4)+(x−4) =(x−4)(x+1)
3 lis 17:44
Mila:
ABC Coś jeszcze ?
3 lis 18:28
ABC: Mila reszta może zostać , dziękuję
3 lis 18:30
Mila:
3 lis 19:15