.
Ola: Zad.1
Doprowadź do najprostszej postaci
(x−2y)(x2+2xy+4y2)
Zad.2
Rozwiąż równanie
(x+2)(3x2+2x−1)=0
3 lis 16:01
6latek: Zadanie nr 1
Wymnoz to i uprosc
Nr 1
(x+2)=0 to x=−2 lub 3x2+2x−1=0 − rozwiaz to rownaie kwadratowe (delta i x1 i x2)
3 lis 16:11
ABC:
to pierwsze to wzór skróconego mnożenia na (x−2y)3
3 lis 16:23
ABC: wróć

x
3−(2y)
3
3 lis 16:23
Ola: Umie ktoś to bo ja naprawdę niie umiem tego
3 lis 16:39
Ola: 6latek a delta pomożesz mi ?
3 lis 16:43
Ola: Abc czyli x3−2x2y+4y2x−2yx2+2xy2+4y3
3 lis 16:50
ABC:
(x−2y)(x
2+2xy+4y
2)=x
3−(2y)
3=x
3−8y
3
3 lis 16:52
Ola: A w 2 zad. tą deltę to 3x2 i to w deltę ABC?
3 lis 16:57
Kinder: A to zad.2 Rozwiąż równanie (x+2)(3x2+2x−1)=0
3 lis 17:21
ABC:
x+2=0 czyli x=−2
lub 3x
2+2x−1=0
a=3 b=2 c=−1 Δ=b
2−4ac= 2
2−4*3*(−1)=4+12=16
√Δ=4
| | −2−4 | | −2+4 | | 1 | |
x1= |
| =−1 x2= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
czy to nie jest z podręcznika Nowa Era? niedawno coś podobnego z jakąś klasą robiłem
3 lis 17:28