dowód na działaniu w zbiorze
lmk: · jest działaniem wewnętrznym w zbiorze R takim, że (a · b) · c = a + b + c dla dowolnych
liczb a, b, c ∈ R.
I muszę udowodnić, że działanie · jest dodawaniem. Jakieś wskazówki, nie mam pomysłu jak z tym
ruszyć.
3 lis 14:45
ite: A jakie własności dodawania miałeś podane?
3 lis 15:12
lmk: Poza tą (a · b) · c = a + b + c nie ma żadnych własności
3 lis 15:18
Słoniątko:
kombinuj z podstawieniami różnymi
3 lis 15:20
lmk: kombinowałem już, ale widocznie za słabo, a mogę np. za a podstawić 0 · 0?
3 lis 15:23
Słoniątko:
podstawiając a=0 b=0 c=c masz (0*0)*c=c , czyli (0*0) jest neutralnym tego działania
3 lis 15:33
lmk: dobra dzięki

coś tam udało mi się wyskrobać
3 lis 15:45
jc:
((0*0)*0)*0=0*0 + 0 + 0 = 0*0
((0*0)*0)*0=(0*0)*0=0+0+0=0
Dlatego 0*0=0, co oznacza, że c*0=c (wg Słoniątka)
a*b=(a*b)*0=a+b+0=a+b
3 lis 16:55