Rozwiązywanie równania 4 stopnia
Maturzysta: Rozwiązać równianie stosując podstawienie:
(x+2)(x+4)(x+6)(x+8) = 81
3 lis 12:13
ICSP: (x+2)(x+4)(x+6)(x+8) = (x2 + 10x + 16)(x2 + 10x + 24) = (t + 16)(t + 24)
gdzie t = x2 + 10x = x2 + 10x + 25 − 25 = (x + 5)2 − 25 ≥ −25
dlatego
(t + 16)(t + 24) = 81
(t + 20 − 4)(t + 20 + 4) = 81
(t + 20)2 − 16 = 81
(t + 20)2 = 97
t1 = −20 − √97 < −25 − sprzeczność
t2 = −20 + √97
x2 + 10x + 20 − √97 = 0
Δ = 20 + 4√97
x1 = −5 ± √5 + √97
3 lis 12:32
Słoniątko:
x
2+10x+20 =t
wtedy (x+2)(x+8)=t−4
(x+4)(x+6)=t+4
dalej samemu
3 lis 12:33
jc:
(x+4)(x+6)=x2+10x+24 =y+4
(x+2)(x+8)=x2+10x+16 =y−4
y2−16=81
y= ± √97
3 lis 12:33
piotr: t=x+5⇒ x = t−5
⇒
(t+3)(t−1)(t+1)(t+3) = 81
(t2−9)(t2−1) = 81
s = t2, zał.: s>0
itd..
3 lis 12:39
Maturzysta: Dzięki bardzo, Pozdrawiam

Stosowałem nie w tym miejscu podstawienie
3 lis 12:56