Wzór na n-tą pochodną
Damian#UDM: Wyprowadź wzór na n−tą pochodną funkcji
f(x) =
√x
| 1 | | 1−2 | |
f''(x) = |
| * |
| * x( 12 − 2) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1−2 | | 1−2*2 | |
f'''(x) = |
| * |
| * |
| * x( 12 − 3) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1−2*1 | | 1−2*2 | | 1−2*3 | |
f''''(x) = |
| * |
| * |
| * |
| * x( 12 − 4) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1−2*0 | | 1−2*1 | | 1−2*2 | | 1−2*3 | | 1−2*4 | |
f'''''(x)= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| *x(12−5) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1−2*(n−1) | |
fn(x) = |
| *x(12−n) |
| 2n | |
O ludzie!

Wczoraj nad tym tyle siedziałem, a dzisiaj chyba w końcu się udało

Czy jest to poprawne rozwiązanie?
3 lis 00:16
wredulus_pospolitus:
f(x) = x
1/2
....
| 1*3*5*...*(2n−3) | |
f(n)(x) = (−1)n+1* |
| *x−(2n−1)/2 dla n > 1 |
| 2n | |
3 lis 00:27
wredulus_pospolitus:
co można zapisać jako
| (2n−3)! ! | |
f(n)(x) = (−1)n+1* |
| *x−(2n−1)/2 chociaż nie wiem czy miałeś symbol |
| 2n | |
podwójnej silni (powinno być bez spacji pomiędzy ! !)
3 lis 00:29
Damian#UDM: niestety nie miałem

A mój zapis jest błędny czy poprawny?
3 lis 00:39
Damian#UDM: Dobra, widzę błąd. Funkcja u mnie jest ma ciągle minus. No trudno
3 lis 00:41
Damian#UDM: A jeśli dodałbym (−1)(n+1) ?
3 lis 00:42
wredulus_pospolitus:
zauważ, że Ty w liczniku masz TYLKO 1 − 2(n−1) = −(2n − 3) czyli ostatni czynnik ... nie
masz iloczynu wszystkich liczb nieparzystych aż do (2n−3)
3 lis 00:46
Damian#UDM: No racja, już rozumiem

No nic, za trudne to dla mnie jeszcze

Dziękuję
wredulus za
pomoc!
3 lis 00:50