Znajdź funkcje tworząca
Madzia: Znajdź funkcje tworzącą:
| | ⎧ | 2n gdy n=0,1,...,N | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy n>N | |
a więc dla przypadku dla n=0,1,...,N mamy:
Z definicji funkcja tworząca g(x) dla ciągu a
n to funkcja g(x) =
∞∑n=2
n*x
n =
∞∑n=(2x)
n
gdy |x| < 1/2 jest zbieżne jako szereg do:
∞∑n=(2x)
n = (1)/(1−2x)
ale co się dzieje dla przypadku gdy n>N to nie wiem jak rozgryźć... suma od N do n w jaki
sposób liczyć?
Mógłby Ktoś pomóc, bo mam problem aby to zrozumieć a co dopiero rozwiązać...
2 lis 23:49
ICSP: ∑a
nx
n = ∑
0N a
nx
n + ∑
N+1∞a
nx
n = ∑
0N (2x)
n + ∑
N+1∞0x
n =
// pierwsza suma od 0 do N, druga od N + 1 do
∞
2 lis 23:59
ICSP: | | 1 | |
no i trzeba oddzielnie rozpatrzeć przypadek gdy x = |
| |
| | 2 | |
3 lis 00:00
Madzia: Dziękuje bardzo,
czyli w momencie gdy x=1/2 to wyrażenie wynosi 1 ?
3 lis 00:22
ICSP: nie.
Sumujesz N+1 jedynek.
3 lis 00:25
Madzia: ICSP, a w jaki sposób to zapisać ? Bo to że będzie to suma N+1 jedynek to zdaje sobie sprawę,
ze względu że przy podstawieniu x=1/2 posiadamy sume jedynek do potegi(nieważne której i tak
da 1).
| | 1−(2x)N+1 | |
Ale jak to zapisać razem z wynikiem |
| aby dało ostateczny rezultat. |
| | 1−2x | |
4 lis 19:06
Mariusz:
Masz sumę skończonego ciągu geometrycznego
4 lis 21:22
Madzia: czyli będzie:
| 1−(2x)N+1 | | 1/2 | |
| − |
| =  |
| 1−2x | | 1−x | |
Nie rozumiem tego, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć/pokazać ?
5 lis 12:04
Madzia: hmm ?
5 lis 17:17