funkcja holomorficzna
marcin: Znaleźć część rzeczywistą pewnej funkcji holomorficznej
f ( z), jeśli znana jest jej część urojona
v(x, y) = 4xy+2y oraz f (1+2i)=5+12i
2 lis 21:50
ICSP: Równania Cauchego−Riemanna.
2 lis 21:52
marcin: nie wiem jak się zabrać za f (1+2i)=5+12i
2 lis 21:56
ICSP: Najpierw zajmij się wyznaczeniem u(x,y) z równań C−R
2 lis 22:01
marcin: f(1+2i)=5+12(x+iy)=5+12x+12iy
u(x,y)=5+12x?
2 lis 22:03
ICSP: nie.
Masz zostawić warunek f(1 + 2i) = 5 + 12i
i zająć się znalezieniem funkcji u(x,y)
Robisz to wykorzystując równania C−R.
2 lis 22:05
marcin: u(x,y)= 2x2+2x?
2 lis 22:08
jc: f(z)=2z2 + 2z+9 ?
2 lis 22:11
ICSP:
ux = 4x + 2
uy = −4y ⇒ u(x,y) = −4∫ydy = −2y2 + C(x) <− funkcja zależna od x
teraz zróżniczkuj funkcję u po zmiennej x.
Następnie podstaw do pierwszego równania aby wyznaczyć C'(x)
Scałkuj po zmiennej x aby znaleźć C(x)
Wtedy możesz zapisać
f(x + yi) = u(x,y) + iv(x,y)
pozostanie tylko znalezienie stałej która powstanie w wyniku całkowania C'(x).
Do tego wykorzystasz dodatkowy warunek.
2 lis 22:17