Kulis: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan algebraicznie
1. |x-1| + |x+3| = 4
2. |x-1| + |x+1| = 2 - 2|x|
3. |2-3x| < 1 < x+2
20 lis 10:41
Kulis: Odświeżam
20 lis 16:11
allAn: Podłaczę sie do pytania i dodam"
4. 2|x| + |2x| + |2-3x| = 0
20 lis 19:36
knt: |x-1|+|x+3|=4
rysujemy oś i zaznaczamyt na niej miejsca zerowe tz. to co jest w wartości bezwzględnej
porównujemy do 0, otrzymujemy liczby 1 oraz -3, a więc mamy 3 przypadki:
1) gdy x<-3 ( wówczas oba wyrażenia z wartości bezwzględnej są ujemne):
-x+1-x-3=4
-2x=6
x=-3
otrzymaliśmy równość sprzeczną bo -3 nienależy do przedziału ( zauważ, że przedział jest
otwarty, można go także zapisac, że x=(-∞,-3) )
2) gdy -3≤x<1 ( tutaj trzeba nam zauważyc, że jedna wartość będzie dodatnia gdyż szukane
wartości są wieksze)
-x+1+x+3=4
4=4
równanie tożsamościowe , awięc każda liczba z przedziału będzie rozwiązaniem równania
-->
x=<-3;1)
3) x≥1 (tutaj obie wartości są już dodatnie)
x-1+x+3=4
2x=2
x=1
rozwiązanie należy do przedziału, więc x=1
podsumujmy teraz wszystko:
1) brak rozwiązań
2) x=<-3;1)
3) x=1
najlepiej narysowac to na jednej osi, co daje nam w rezultacie
x=<-3;1>
analogicznie rozwiąż przykłady dalsze
21 lis 21:24
knt: |x-1| + |x+1| = 2 - 2|x|
maymy 3 miejsca zerowe -1,0,1 awięc rozpatrujemy 4 przypadki
1) x<-1
-x+1-x-1=2+2x
-2x=2+2x
4x=-2
x=-1/2
brak rozwiązań
2) -1≤x<0
-x+1+x+1=2+2x
2x=0
x=0
0 nienależy do szukanego przedzialu ( przedział otwarty przy 0)
brak rozwiązań
3) 0≤x<1
-x+1+x+1=2-2x
-2x=0
x=0
mamy 1 rozw. x=0
4) x≥1
x-1+x+1=2-2x
2x=2-2x
4x=2
x=1/2
brak rozwiązan
podsumowując
x=0
22 lis 08:22
knt: |2-3x| < 1 < x+2
maym 1 miejsce zerowe równe 2/3 awię rozpatrujemy tylko 2 przypadki:
1) x<2/3
-2+3x<1<x+2
otrzymujemy układ równań
1>-2+3x → 3x<3 → x<1
1<x+2 → x>-1
rysujemy oś zaznaczmy na niej -1 oraz 1 i odczytujemy gdzie 2 przedziały się na siebie
nałożą
otrzymujemy x=(-1,1)
otrzymany wynik jeszcze sparwdzamy z naszym przedziałem x<2/3
w rezultacie otzrzymujemy x=(-1;2/3)
2)x≥2/3
2-3x<1<x+2
otrzymujemy układ równań
1>2-3x → 3x>1 → x>1/3
1<x+2 → x>-1
x=(1/3;+∞) i x≥2/3 → <2/3;+∞)
podsumowując:
x=(-1;2/3) i <2/3;+∞) →
brak rozwiązań
22 lis 08:34
knt: 2|x| + |2x| + |2-3x| = 0
równanie ma 2 miejsca zerowe 0 i 2/3 → 3 przypadki
1) x<0
-2x-2x-2+3x=0
-x=2
x=-2
rozwiązanie : x=-2
2)0≤x<2/3
2x+2x-2+3x=0
7x=2
x=2/7
rozwiązanie x=2/7
3) x≥2/3
2x+2x+2-3x=0
x=-2
nie należy do przedziału
podsumowując
x={-2;2/7}
Mogłem gdzieś się pomylić w tych 4 przypadkach. Jeśli ktoś zauważy błąd proszę o poprawkę
22 lis 08:38