oblicz całkę
grzesiek99: oblicz całkę ∫(x2−y2)/(x2+y2)2 dx
jak sie do tego zabrać?
2 lis 21:08
jc:
| | x | | 1 | | 2x2 | | y2−x2 | |
( |
| ) '= |
| − |
| = |
| |
| | x2+y2 | | x2+y2 | | (x2+y2)2 | | (x2+y2)2 | |
Czyli prawie trafiliśmy!
2 lis 21:16
grzesiek99: proszę o pomoc
2 lis 21:21
grzesiek99: nadal nie rozumiem
2 lis 21:36
jc: Jeśli F'(x)=f(x), to ∫f(x) dx = F(x).
2 lis 21:42
marcin: no dobra, ale skąd jest: x/(x2+y2). ja mam całkę tylko
2 lis 22:16
grzesieks99: wziales nie wiadomo skąd x/(x2+y2)....
2 lis 22:29
jc: Wiadomo skąd.
1/(x2+y2) jest złe bo bo nie uzyskasz kwadratu x.
x/(x2+y2) było następne w kolejce.
2 lis 22:48
jc: Przy okazji, to ciekawa funkcja
| | x2−y2 | |
∫−11 dx ∫−11 |
| dy |
| | (x2+y2)2 | |
| | x2−y2 | |
= − ∫−11 dy ∫−11 |
| dx |
| | (x2+y2)2 | |
Obie całki iterowane istnieją i są do siebie przeciwne (całka podwójna nie istnieje, dlaczego?)
Oblicz wartość pierwszej całki.
2 lis 22:54
Mariusz:
jc ale to modne, amerykańskie na siłę omijanie całkowania przez części
grzesiek
Chcesz obniżyć potęgę mianownika
Możesz to zrobić na dwa sposoby
1. Przez dodanie zera w liczniku
2. Całkując przez części
Gdybyś dodał zero w ten sposób
| | (x2−y2+2y2−2y2) | |
∫ |
| dx |
| | (x2+y2)2 | |
to musiałbyś korzystać ze wzoru redukcyjnego
Lepiej jest dodać takie zero
| | x2−y2−2x2+2x2 | |
∫ |
| dx |
| | (x2+y2)2 | |
Rozbijamy tę całkę na dwie całki
| | dx | | 2x2 | |
=−∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+y2 | | (x2+y2)2 | |
| | 2x2 | |
Teraz całkę ∫ |
| dx |
| | (x2+y2)2 | |
liczysz przez części
Jeśli chodzi o dobór części to zauważasz że
łatwo scałkować i potęga mianownika ci się zmniejszy tak jak tego oczekiwałeś,
więc pozostały czynnik będziesz różniczkować
3 lis 10:15
wredulus_pospolitus:
Mariusz ale to modne, amerykańskie na siłę nie podanie informacji jak autor ma wpaść na taki
sposób rozłożenia całki na dwie całki.
Jak dla niego − jedna i druga metoda w tym momencie to taka sama 'zgaduj zgadula'.
3 lis 10:20
Mariusz:
Wzór redukcyjny to zgaduj zgadula no nieźle miernoto udająca geniusza
3 lis 10:24
wredulus_pospolitus:
Mariusz ale to modne, amerykańskie nie podawać wyjaśnienia, dlaczego tak właśnie miał zrobić
uczeń, na co ma w przyszłości zwrócić uwagę, po prostu przedstawić gotowca (co dla niego jest
zgaduj zgadulą) i niech się uczeń sam domyśla.
3 lis 10:41
Słoniątko:
Hej górale, nie bijta się , ma góralka z góry z dołu, podzielita się
3 lis 10:51
Mariusz:
Wredulus co twój wpis wnosi do tematu ?
Spójrzmy też na efekt wpisu jc
Nikt poza nim nie wiedział co się dzieje w jego wpisie
Sugerują to wpisy z
2 lis 2020 21:21
2 lis 2020 21:36
a także z
2 lis 2020 22:16
2 lis 2020 22:29
Oczywiście tę całkę można też liczyć schematycznie
1. Dzielenie wielomianów gdy stopień licznika jest większy od stopnia mianownika
2. Rozkład na sumę ułamków prostych
3. Całkowanie ułamków prostych
3a Jeżeli w rozkładzie na sumę ułamków prostych w mianowniku nie występuje
trójmian kwadratowy nierozkładalny to bardzo łatwo takie ułamki scałkować w pamięci
3b Jeżeli w rozkładzie na sumę ułamków prostych w mianowniku występuje
trójmian kwadratowy nierozkładalny to musimy się nim jeszcze pobawić
Zapisujemy całkę w postaci sumy dwóch całek
W liczniku pierwszej chcemy mieć pochodną trójmianu kwadratowego w mianowniku
pomnożoną przez pewną stałą którą można wyciągnąć przed znak całki
Trójmian kwadratowy w mianowniku drugiej całki zapisujemy w postaci kanonicznej
| | Ax+B | | A | | 2x+r | | Ar | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| +(B− |
| )∫ |
| |
| | (x2+rx+s)k | | 2 | | (x2+rx+s)k | | 2 | | ((x−p)2+q)k | |
Pierwszą całkę można policzyć podstawieniem za trójmian kwadratowy t=x
2+rx+s
W drugiej stosujemy podstawienie x−p=
√qu
a następnie korzystamy z wzoru redukcyjnego
Wzór redukcyjny wyprowadzamy dodając do licznika pewne zero tak abyśmy
mogli po rozbiciu całki na sumę całek skrócić licznik z mianownikiem
Drugą całkę liczymy przez części
Mamy całkę
i chcemy wyprowadzić wzór redukcyjny
Wygodniej by się nam liczyło przez części gdybyśmy mieli w liczniku x
k gdzie k ≥2
zatem dodajemy takie zero aby po rozbiciu na sumę całek
w jednej z całek licznik nam się skrócił z mianownikiem
a w liczniku drugiej całki dostać x
k gdzie k ≥2 abyśmy łatwiej mogli dobrać czynniki
do całkowania przez części
3 lis 11:46