Liczby zespolone
fil:
Mam obliczyc cos takiego:
Moje obliczenia:
| | 1 − j | | √2 * 4√e−j * π | |
( |
| )7 = ( |
| )7 = |
| | 1 + j | | √2 * 4√ej * π | |
= (
4√e−2π * j)
7 = (
4√e6π * j)
7 =
√ej * 21π
I na tym miejscu stanalem
2 lis 18:38
fil: dalej:
ej10.5π = ej0.5π + 10π = ej0.5π
co dalej?....
2 lis 18:44
Maciess: A czym jest j? Bo jak ma być 'i' to najpierw przemnóż to przez sprzężenie i masz proste
działanie. I przede wszystkim do jakiej postaci chcesz dojsc?
2 lis 18:44
fil: j2 = −1
2 lis 18:45
jc:
(1−j)
2=−2j
(1+j)
2=2j
Dlatego
2 lis 18:46
2 lis 18:49
fil:
@jc w takim razie wychodzi, ze wynik to po prostu j. Wiesz moze czy z mojego sposobu da sie do
tego dojsc?
Nie wiem dalej co zrobic z wyrazeniem ej * 0.5π
2 lis 18:52
HGH: Zamien na postac trygonimetryczna nastepnie wzor De Moivra...
2 lis 18:55
Mila:
| | π | | π | |
e0.5πj=cos |
| +j*sin |
| =0+j*1=j |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 18:55
fil:
Dobra juz wiem:
| | π | | π | |
ej * 0.5π = cos |
| + jsin |
| = 0 + j * 1 = j |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 18:55
fil:
@HGH nie mialem jeszcze tego wzoru
2 lis 18:56
jc:
argument 1+j = 45o
argument 1−j = −45o
To chyba oczywiste
argument ilorazu = −90o
moduł ilorazu = 1
jak pomnożysz przez 7 to do pełnego obrotu w prawo zostanie 90o, czyli masz j
2 lis 19:04
Mila:
| | 1−j | | 1−j | | 1−j | |
( |
| )7=( |
| * |
| )7= |
| | 1+j | | 1+j | | 1−j | |
| | (1−j)2 | | 1−2j−1 | |
( |
| )7=( |
| )7=(−j7)=(−1)7*j2*j2*j2*j=j |
| | 1+1 | | 2 | |
2 lis 19:43