wyznaczyć sumę szeregu
:#62;: sumy szeregów:
∞
∑ ((pierwiastek n+1 stopnia z 2 −n√2)
n=1
Więc 21/n+1 − 21/n , czyli ( 21/2 − 21)+(21/3−21/2+...+(21/n+1−21/n),
po skróceniu −2−21/n , granica pod pierwiastkiem dąży do 1 więc −2−1= −3, a ma być −1 co
robię źle ?
2 lis 18:35
wredulus_pospolitus:
∑ 2
1/(n+1) − 2
1/n = − ∑ (2
1/n − 2
1/(n+1) ) = − ( 2
1/1 − lim 2
1/(n+1)) = ...
nawiasy

ważna rzecz
2 lis 18:39
:#62;: Dziękuję
2 lis 18:43
Mila:
21/(n+1)−21/n
∑(n=1 do ∞)[21/(n+1)−21/n]
Sn=(√2−2)+(3√2−√2)+(4√2−3√2)+........+(21/(n+1)−21/n)
W S3 zostają: −2 i 4√2
W Sn czerwone zostają
lim Sn=limn→∞(−2+21/(n+1)=−2+1=−1
∑(n=1 do ∞)[21/(n+1)−21/n]=−1
============================
2 lis 18:52