zad
matthew: Cześć,
mam taki rozwiązany przyklad:
| 15 * 24n + 64 * 24n | | 80 * 24n | |
| = |
| = 16 |
| 24n + 4 * 24n | | 5 * 24n | |
Przykład jest na 100% poprawny
Nie wiem skad wzial sie ostateczny wynik. NIe rozumiem tych przekształceń...
Bardzo prosze o wytłumaczenie....
28 lut 21:03
matthew: ajć... sorki
zamiast 15 na początku w liczniku powinna być 16
28 lut 21:05
Emma:
ile jest 16 jabłek + 64 jabłek .......= 80 jabłek
to
16* 2
4n +
64*2
4n =
80 * 2
4n
podobnie w mianowniku;
1 jabłko + 4 jabłka = 5 jabłek
1*2
4n+
4*2
4n =
5*2
4n
28 lut 21:14
matthew: no dobra

udajmy, ze rozumiem
i teraz jest podpunkt b) wykaż, że każdy wyraz ciągu (a
n) jest liczbą podzielną przez 80
i mam: a
n = 2
4n + 4
2n +1 = 5 * 2
4n = 5 * (2
4)
n = 5 * 16
n = ...... i dalej nie
rozumiem takiego przeksztalcenia = 5 * 16 * 16
n −1 = 80 * 16
n−1 .... dlaczego pojawia
sie druga 16? o co chodzi z tą potęgą {n−1) ?
dziekuje za odpowiedz
28 lut 22:36
Godzio:
16
n = 16 * 16
n−1 bo
| | 16n | | 16n | |
16n−1 = |
| , a |
| * 16 = 16n |
| | 16 | | 16 | |
28 lut 22:40