suma szeregów
:#62;: Suma szeregów :
∑
n→∞=(
√n+2−2
√n+1+
√n) jakiś pomysł jak zacząć ?
2 lis 17:22
Pitbull puppy:
(√n+2−√n+1)−(√n+1−√n)
2 lis 17:28
:#62;: dziękuję
2 lis 17:37
wredulus_pospolitus:
osobiście to bym zapisał to tak:
(√n − √n+1) − (√n+1 − √n+2) będzie łatwiej się połapać później w wartościach
2 lis 17:38
Mila:
√n−
√n+1−
√n+1+
√n+2
∑(n=1 do
∞) [
√n−
√n+1−
√n+1+
√n+2]
S
n=(1−
√2−
√2+
√3)+(
√2−
√3−
√3+
√4)+(
√3−
√4−
√4+
√5)+....−
√n+1+
√n+2
S
n=1−
√2+
√n+2−
√n+1=
| | 1 | |
limn→∞Sn=1−√2+limn→∞ |
| =1−√2+0 |
| | √n+2+√n+1 | |
∑(n=1 do
∞) [
√n−
√n+1−
√n+1+
√n+2]=
1−√2
================================
2 lis 18:37