Funkcje cyklometryczne
tomek123098: Witam, mam pytanie dotyczące dwóch przykładów równań cyklometrycznych
przedstawionych poniżej:
1) |2arcctgx| = π/2
Te równanie sprowadziłem do dwóch przypadków:
arcctgx = π/4 lub arcctgx = −π/4
2) 2(arcsinx)2 − πarcsinx + π2/8 = 0
Z tego zaś równania otrzymałem:
arcsinx = −π/4
Co do przykładu pierwszego − podane poprawne odpowiedzi to 1 i −1,
ale czy arcctgx = −π/4 nie jest błędnym zapisem i w ogóle nie powinno być rozwiązywane
skoro dla funkcji arcctg y ∊ (0, π)?
Zaś co do przykładu drugiego − podaną poprawną odpowiedzią jest √2/2. Czy nie powinno
to być −√2/2?
2 lis 16:07
sushi:
1.narysuj sobie wykres
2. pytają ile wynosi "x", a nie ile "arcctgx"
2 lis 16:09
Jerzy:
Zad 2)
t = arcsinx i t ∊ [−π/2,π/2]
2 lis 16:20