Liczby zespolone
Julia: Przedstaw w postaci algebraicznej:
i100 + i101 + i102 + i103 + i104 + i105
2 lis 15:08
wredulus_pospolitus:
i4 = 1 −−−> i100 = 1 ; i101 = i ; .... ; i105 = i
do dzieła
2 lis 15:14
Julia: dobra ogarniam! Dzięki! coś mnie zamroczyło i zaaferowana przykładem zapomniałam że i2 = −1
Wyciągnęłam czynniki przed nawias i tak jest łatwiej to sobie wyobrazić
2 lis 15:23
wredulus_pospolitus:
możesz też zauważyć, że:
ik + ik+1 + ik+2 + ik+3 = 0 (dla k ∊ N)
2 lis 15:27
Julia: faktycznie! dzięki!
2 lis 15:39